10. Economia social i solidària i finances ètiques

L’economia social és un conjunt de pràctiques econòmiques que, a diferència de l’economia convencional, no cerquen el lucre, sinó generar activitat econòmica al servei de les persones, les comunitats i la sostenibilitat, basades en un funcionament democràtic i igualitari. Es tracta de pràctiques molt diverses, que abasten el conjunt dels sectors d’activitat de la nostra comunitat, i sota formes jurídiques també molt plurals, que inclouen operadors de mercat i de no mercat. El 2023 les Nacions Unides varen adoptar la primera resolució en la seva història sobre economia social, a instàncies del Govern d’Espanya, que ha impulsat el sector des de la presidència espanyola de la UE ocupada el 2023.

El 2,3 % de les empreses són d’economia social

Les empreses d’economia social suposen un 2,3 % del conjunt de les empreses de les Illes Balears, una xifra que seria molt més elevada si es comptassin també els productors de no mercat, com ara les entitats del tercer sector d’acció social que no sols gestionen serveis socials i de cures, sinó també serveis públics a diferents àmbits, sota la fórmula de la concertació o la contractació pública, amb un volum de gestió econòmica no agregable amb les eines estadístiques a l’abast, però molt considerable o en creixement. Les cooperatives representen la modalitat amb més recorregut i implantació històrica i territorial. Destaquen les cooperatives de treball associat, amb un important creixement en els darrers anys de les microcooperatives, així com de les cooperatives agroalimentàries.

Tot i el context politiconormatiu favorable a escala estatal i europea, el suport públic de les administracions autonòmiques, insulars i locals a l’economia social ha estat limitat, com es descriu al final de capítol. No obstant això, les iniciatives d’economia social i solidària continuen sent un instrument òptim per transitar cap a un model econòmic més just, sostenible i resilient.