El 2023 s’observa un creixement del PIB a les Illes Balears que contrasta amb una reducció del crèdit concedit per entitats de dipòsits i un creixement baix del volum de dipòsits.
El volum de crèdit a finals de 2023 es redueix en un 4,3 % respecte a l’any anterior.
Pel que fa al crèdit total, aquest va continuar decreixent, seguint la tendència iniciada el 2022. Aquest descens es va veure influenciat per la reducció del deute tant a empreses com a famílies. En relació amb el PIB balear, la proporció de crèdit va caure fins al 79,89 %, degut a l’augment del PIB i a la reducció del crèdit disponible. A escala nacional, el crèdit total va experimentar una taxa de creixement del -0,5 % i va arribar a 1.246.574 milions d’euros, la qual cosa va suposar una disminució en el pes relatiu del crèdit balear en el total nacional.
L’any 2023, el nombre d’hipoteques va disminuir un 8,4 % el 2023, tal com vàrem anticipar a la memòria de l’any 2022, mentre que l’import global de les hipoteques concedides va augmentar un 9,23 %. Aquest increment va ser degut a l’augment de l’import mitjà per hipoteca i al creixement dels preus de l’habitatge. Per tant, les famílies de les Balears continuen fent un esforç superior a les de la resta de l’Estat per adquirir un habitatge, donat que la ràtio entre el preu mitjà d’una hipoteca a les Balears en relació amb Espanya és d’1,89 a finals de 2023. Durant el 2024 és probable que continuï aquesta tendència decreixent en el nombre d’hipoteques, explicada per l’increment de l’euríbor i encariment del finançament hipotecari i dels preus de l’habitatge.
Pel que fa a les administracions públiques, el deute acumulat va disminuir un 3,32 % i es va situar en 8.579 milions d’euros a finals de 2023. Aquesta reducció va contrastar amb l’increment observat en altres comunitats autònomes. La proporció del deute en relació amb el PIB balear va baixar al 24,6 % la qual cosa va reflectir una millora financera general. El fons de liquiditat autonòmic (FLA) va continuar sent el principal component del deute, representa el 60,36 % del total, i va augmentar la seva importància en detriments dels préstecs d’entitats financeres residents a llarg termini. En comparació amb les altres comunitats autònomes, les Illes Balears es mantenen en cinquena posició en termes de ràtio d’endeutament en relació amb el seu PIB.
Pel que fa a l’evolució de l’estalvi, el volum de dipòsits a les Illes Balears va augmentar un 0,82 % el 2023 i es va situar en 32.866 milions d’euros. La proporció de dipòsits en relació amb el PIB va ser del 94,24 %, inferior a la del 2022 a causa del creixement del PIB. En termes de la xarxa d’oficines de les entitats de dipòsit, el nombre d’oficines bancàries a les Illes Balears va disminuir a 424 el 2023, una reducció de 17 oficines respecte al 2022. Aquesta disminució és menor que en anys anteriors, la qual cosa suggereix una estabilització en el ritme de tancaments de la xarxa d’oficines. La densitat d’oficines per habitant va caure a 0,34 per cada mil habitants, degut tant al tancament d’oficines com al creixement de la població empadronada.