La producció del sector agrari i pesquer suposa un total de 263.654.058 euros, en què l’agricultura representa un 53,5 %; la ramaderia, un 32,1 %; la pesca, un 7,8 %, i l’aqüicultura, un 6,5 %.
En termes generals, ha estat un bon any per a la major part del sector agrari i pesquer, excepte per al sector dels cultius herbacis extensius, l’oli d’oliva i la mel, amb davallades de produccions importants lligades a la sequera i a les altes temperatures hivernals.
Pel que fa a l’agricultura, la sequera i les altes temperatures han provocat descensos importants de produccions en alguns cultius. La producció va ser de 141,2 milions d’euros, un 8,4 % menys que el 2023. Les produccions més afectades han estat els cereals, els farratges, la vinya i l’olivera. Per altra banda, cultius importants com l’ametlla i la garrova, que en els anys anteriors havien viscut moments d’incertesa tant en els preus com en les produccions, s’han estabilitzat i mostren bons resultats durant el 2024.
La ramaderia mostra bons resultats, amb un creixement del 2,4 % respecte de l’any anterior. El més destacat ha estat la baixada de producció de mel, molt lligada a la sequera i la manca d’aliment per al ramat degut a la davallada de rendiment dels cultius herbacis extensius. La producció càrnia, tot i una lleugera davallada de les produccions, ha mantingut bons preus durant tot l’any. Altres productes com la llet i els ous han augmentat les seves produccions.
El sector pesquer i aqüícola ha generat 37,8 milions d’euros, un 6,6 % més que el 2023, amb augments notables en crustacis, mol·luscs i aqüicultura marina (+2,3 %). Malgrat les restriccions de l’esforç pesquer imposades per la UE, s’ha mantingut la producció i s’ha millorat el preu de primera venda. Mallorca concentra el 63,1 % de la facturació pesquera, seguida de Menorca (17,3 %), Eivissa (12,0 %) i Formentera (7,7 %)
El sector pesquer s’ha vist, per una banda, afectat per les noves mesures de reducció de l’esforç pesquer que la Comissió Europea està posant en marxa i que seguiran en augment durant el 2025. Per altra banda, la regulació està ajudant a aconseguir un millor preu de primera venda i una millor gestió dels recursos pesquers i dels seus hàbitats.
Quant als productes de qualitat, destaca el vi amb marca de qualitat, amb un increment del 4 % en volum comercialitzat i un valor rècord de 43,7 milions d’euros, tot i que la producció va davallar un 22,2 %. La Gin de Maó és l’única beguda espirituosa que creix (+11,3 %), mentre que la mel i altres productes com l’ensaïmada registren caigudes.