3. Polítiques actives d’ocupació
- Antònia Puiggròs Rebassa
- Anaïs Herrón Museur
L’any 2023 el nombre de persones ocupades i desocupades fins i tot és molt més favorable que el del 2019, de manera que les Illes Balears s’han situat en un escenari clarament postpandèmic. De manera paral·lela, la reforma laboral ja està tenint un fort impacte en el nivell de precarietat laboral, amb la qual cosa s’han reduït a un terç les taxes de temporalitat i parcialitat d’abans de la reforma.
Les polítiques actives d’ocupació inclouen un conjunt de programes i d’actuacions adreçats a facilitar l’accés al mercat de treball dels aturats i a millorar la situació laboral de les persones ocupades mitjançant accions de millora de l’ocupabilitat i de la intermediació. En gran part, estan condicionades pel marc estratègic i normatiu que en l’àmbit estatal conformen la Llei d’ocupació, l’Estratègia espanyola de suport actiu per a l’ocupació 2021-2024, el Pla Anual de Foment de l’Ocupació Digna 2023 i nivell autonòmic el Pla d’Ocupació de Qualitat de les Illes Balears 2022-2025 (4) i el Pla Integral de Formació Professional 2022-2025.
Les polítiques actives d’ocupació que ha desenvolupat la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia i, especialment el Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB), han estat marcades per la inversió feta a les diverses línies d’actuació:
1) Orientació i intermediació professional.
2) Formació i qualificació dels treballadors.
3) Foment de l’ocupació i igualtat d’oportunitats.
4) Emprenedoria i desenvolupament econòmic local.
L’increment de recursos provinents de les diferents conferències sectorials, així com els fons europeus d’ocupació, al mateix temps que la població en situació d’atur es mostra en clara davallada, han permès que la inversió per aturat se situï en els 4.876,30 euros.
Pel que fa a l’origen d’aquest pressupost, a part dels fons propis, cal destacar les transferències finalistes de la distribució territorial que fa l’Estat de les conferències sectorial d’ocupació i educació (70,1 milions d’euros), el FSE+, més el Programa de Garantia Juvenil (23,1 milions d’euros), el fons MRR (5,1 milions d’euros) i la resta de fons (14 milions d’euros).
La inversió per aturat és un 115 % superior a la de 2019
La distribució d’actuacions per tipus de programes mostra que un 56 % del total d’accions dutes a terme l’any 2023 (342.704) han estat lligades a l’orientació laboral, mentre que la formació professional organitzada pel SOIB ha tingut 39.927 participants (6,5 % del total). S’han dut a terme 3.127 accions de foment i creació de l’ocupació (0,5 % del total) i actuacions de promoció empresarial i suport a l’emprenedoria, 2.150 accions (0,4 % del total). D’altra banda, les actuacions d’intermediació laboral, tot i suposar un 36,6 % del total d’accions dutes a terme (223.666), han estat lligades a l’orientació laboral.
Resultats cabdals: la millora de les condicions laborals, la capacitat de formació de les persones i la intermediació laboral per a una millora de la qualitat de l’ocupació.